Na een herinstallatie van Windows XP, de HDD was gecrashed, lukte het niet om de Windows XP te activeren. Na het aanmelden als "Administrator" kwam meteen de melding dat Windows geactiveerd moet worden. Echter als de wizard doorlopen wordt, blijkt dat er geen netwerk verbinding is. Dit is vrijwel standaard met Windows XP, omdat de drivers van de netwerkkaart niet in de installatie zitten. Op het moment dat ik koos voor "Herinner mij later" meldde de computer zich netjes af en kwam ik weer in het login-venster.

Dit is als volgt op te lossen: Zoek (met een andere PC) de drivers van de netwerkkaart en (indien nodig) pak deze uit op een USB-stick. Als de drivers in een .exe bestand zitten, kan je ze met 7Zip uitpakken.

Start de PC op in veilige modus. In deze modus kan je geen installatie opstarten, maar via het beheer van de hardware is het wel mogelijk. Ga in het hardware overzicht naar de netwerkkaart (er staat een gele driehoek in), klik met rechts en kies voor "stuurprogramma bijwerken". Ga vervolgens naar de locatie van het stuurprogramma op de USB-stick en installeer hem dan. Soms moet je wel even zoeken naar de juiste map.

Als je nu opnieuw opstart, heb je een netwerkverbinding en kan je gewoon via internet de Windows XP activeren.